fbpx

01 mei 2020

Beweegt je kind genoeg?

Vier tips van Tischa Neve

Leeftijdsgroep: Peuter, BSO

Beweegt je kind genoeg?

‘Ik hou gewoon niet zo van lopen mam…’ zegt Dim als wij een leuke wandeling voor ogen hebben of al onderweg zijn en hij liefst na 100 meter op onze rug wil. Tja, dat kun je zo hebben als klein kind. Vervelend voor hem dat ik nou juist bewegen en sporten zo belangrijk vind. In de eerste plaats voor hem, maar ook voor mezelf.

Met al die uren achter mijn computer zitten moet ik het vooral hebben van beweegmomenten met mijn kind. Twee vliegen in 1 klap, of eigenlijk 4: ik kom in actie, qualitytime met mijn kind en geen werktijd verloren door wandelen – en hij beweegt!

In ons hectische leven en in deze tijd van beeldschermen, schiet het bewegen en sporten voor onze kinderen voor je het weet er bij in. En dat dat niet goed voor ze is weten we natuurlijk allemaal. Maar hoe pas je dat nu op een simpele manier in? Vier tips:

1. Even bewust bij stilstaan

Wat is het verleidelijk om die auto en roltrap of lift elke keer te pakken. Meer bewegen en het goede voorbeeld daarin geven begint met bewust vaker te lopen, of de trap te nemen. Of even een wedstrijdje te rennen als we op pad zijn. Die momenten van bewegen zijn dan vast binnen.

2. Maak bewegen leuk

Niet ieder kind is een enthousiaste wandelaar of actieveling. Door bewegen en sporten leuk te maken en van jongs af aan veel te doen kun je wel heel veel bereiken. Beweeg spelletjes, lekker stoeien, samen dansen, al vroeg in aanraking brengen met sport, lopen over boomstammen, een speurtocht of strandjutten. Met een doel of als het leuk is, bewegen kinderen veel makkelijker.

3. Balans

Hou de balans tussen schermen, passief op de bank zitten en bewegen en sporten in de gaten. Is uw kind heel actief of heeft het de halve dag lekker buiten bewogen? Dan is daarna wat langer voor de tv natuurlijk prima. Ik betrap mezelf op pittige of drukke dagen er soms dat ik die iPad of tv wel heel makkelijk vind… de balans in de gaten houden valt niet mee, maar is wel belangrijk!

4. Doe mee!

Doe eens gek, gooi je haar los. Touwtje springen, boompje verwisselen en oneindig meevoetballen. Te leuk voor je kind, en heerlijk voor jezelf. Doe of je weer jong bent en geniet ervan. En als laatste: stimuleer het buitenspelen… hup naar buiten zodra het kan en (samen) op avontuur!

Spelen in de tuin bij Kindergarden
23 - KG BSO Houten _ little detail photography-23-lowres
10 - KG kinderen en PM _ little detail photography-10-lowres

Wie is Tischa Neve?

Tischa Neve is als kinderpsycholoog verbonden aan Kindergarden en geeft regelmatig interactieve workshops voor ouders op onze vestigingen. Ook ontwikkelt zij modules voor onze medewerkers. In het verleden gaf zij opvoedtips in het tv programma ‘Schatjes’.

Meer lezen? Koop Tischa’s boek ‘Inspiratie voor leuker en makkelijker opvoeden’, kijk voor haar online opvoedcursussen en haar blog op www.opvoedcursussen.nl of volg haar facebookpagina.