fbpx

01 mei 2020

Complimenten geven en ontvangen

Ze kijkt me aan en geeft mij een envelop. Ik ga naast haar zitten en bekijk het aandachtig. Er staat met grote letters KINDERGARDEN EVELIEN op. Versierd met allerlei bloemetjes en hartjes. Ik neem het even in mij op en vertel haar dat ze de kleuren mooi heeft gekozen. ‘Maak nou open’ fluistert ze. Zo gezegd, zo gedaan.

Leeftijdsgroep: Algemeen

Complimenten geven en ontvangen

In blauwe letters staat er: Lieve Eevelien. Komiliement. Jij ben een helel lieve juf. XXX. Er prijken vier bloemetjes onderaan het papier. Ik ben er even stil van. Wat ontzettend lief. Ik spreek dit uit naar haar en zie haar glimlachen.

Een compliment geven is natuurlijk een kunst op zich. En zeker niet vanzelfsprekend. Als pedagogisch medewerkers bouwen we samen met de kinderen aan zelfvertrouwen. We stimuleren de kinderen op een positieve manier en mogen hen bij veel belangrijke stappen in onze wereld begeleiden. We mogen hen voorbereiden op wat de wereld hen te bieden heeft en op wat zij de wereld te bieden hebben. Hoe fijn is het als je dit kunt benoemen naar kinderen in de vorm van een compliment?!

07 - KG BSO Houten _ little detail photography-7-lowres
atelier kindergarden
insecten hotel kindergarden

Het is een regenachtige middag en ik ben met de zeven BSO kinderen in de bibliotheek. We lezen een boek, kletsen wat en bouwen een hut. Dan vertel ik hen dat ik de complimenten postbode ben vandaag. Ze kijken me met grote ogen aan. Ik vraag hen of zij weten wat een compliment is. ‘Dat je iets goed doet’ roepen ze vrijwel in koor. ‘Het kan ook zijn dat je iets moois aan hebt of iets moois doet’ zegt er één. De kinderen weten precies waar het over gaat.
Bij de hutjes maken de kinderen een brievenbus. Ik moet goed opletten want de postbode moet natuurlijk wel goed bezorgen. Ik maak zeven kaartjes, met een gericht compliment naar het kind. Ze helpen elkaar met het ontcijferen van mijn handschrift en stralen. Het zijn niet zomaar complimenten, want als pedagogisch medewerker vind ik het belangrijk te benoemen wat ze dan goed doen. Of wat hen zo uniek maakt.

Een aantal weken later sta ik te praten met een ouder. Ze deelt met mij dat het kaartje van de postbode nog altijd een mooie plek thuis heeft gekregen. En prijst mij om mijn waardevolle woorden. Wanneer ik terug denk aan dit gesprek besef ik mij dat ik het soms ook lastig vind om een compliment te ontvangen. Want, wat zeg ik terug? Meestal stamel ik dan iets van ‘natuurlijk’, maar eigenlijk is het zoveel mooier het compliment aan te nemen en diegene te bedanken voor het compliment. Daar zijn kinderen de grootste helden in. Die zuigen het compliment maximaal in zich op en stralen van oor tot oor. Daar zouden wij als volwassenen nog een voorbeeld aan kunnen nemen. Wanneer was de laatste keer dat jij iemand anders een compliment gaf?

Wie is Evelien?

Evelien Martens is pedagogisch medewerker bij Kindergarden en deelt elke maand een mooi verhaal over de kinderen en het werken bij Kindergarden. Geregeld gaan haar handpoppen mee en beleven ze samen de mooiste avonturen!