fbpx

20 november 2020

De komst van een broertje of zusje…

Eind mei verwachten wij onze tweede zoon! Deze keer komt er nog een dimensie bij kijken want onze eerste zoon wordt grote broer! Hoe bereid je een kind voor op de komst van een broertje of zusje?

Leeftijdsgroep: Dreumes, Peuter, BSO

De komst van een broertje of zusje...

Verrast, blij en trots

Na onze 12 weken echo hebben we Huub verteld dat hij grote broer wordt. Zijn reactie was fantastisch: verrast, blij en trots! Huub is nu 4 jaar oud en beseft heel goed dat er een baby komt. Hij is super lief voor mij en geeft mijn buik regelmatig knuffels en kusjes. Zijn broertje hoort er al helemaal bij, want als wij bijvoorbeeld zeggen: ‘Dan gaan we met z’n drietjes naar opa en oma,’ corrigeert hij ons en zegt: ‘nee, met z’n vieren!’ Super schattig.

Maar hij heeft natuurlijk ook heel veel vragen en vindt het allemaal reuze spannend. Want wanneer komt de baby dan en waarom duurt het zo lang? Waar komt de baby uit? Waar gaat de baby slapen? We proberen zoveel mogelijk antwoord te geven op zijn vragen en ook zo eerlijk mogelijk zonder teveel in detail te treden op sommige vragen. Naast dat we zijn vragen uitgebreid beantwoorden, betrekken we hem ook in het hele proces. Zo hebben we hem meegenomen naar de echo’s, dit maakt het voor hem allemaal wat meer werkelijk. Mag hij mee babykleertjes en spulletjes uitzoeken. En als ik de baby heel goed voel, leg ik regelmatig zijn handje even op mijn buik. Op die manier laten we hem nu al contact maken met zijn broertje.

Nu is onze zoon natuurlijk al ouder en beseft hij veel meer dan bijvoorbeeld een 2 jarige. Maar ook als kindjes nog heel jong zijn is het goed om ze voor te bereiden en mee te nemen in het proces. Bij een 2 jarige is het vaak wel handig om wat later te vertellen dat er een broertje of zusje komt. Voor hen duurt 6 maanden heel lang en ze kunnen dit minder goed begrijpen dan een 4 jarige.

op schoot bij
voorlezen
wieg babygroep kindergarden

Wat een boek wel niet kan doen

Wat altijd leuk is om te doen is boekjes lezen over de komst van een broertje of zusje ter voorbereiding. Het verhaal en de plaatjes spreekt meer tot de verbeelding van je kind waardoor ze het beter leren begrijpen. De volgende boekjes zijn hiervoor erg geschikt:

 • ‘Grote zus’ van Willemijn de Weerd.
 • ‘Er komt een baby bij’ van John Burningham.
 • ‘Wat zit er in je buik, mama’ van Sam Lloyd.
 • ‘Wij krijgen een baby’ van Katja Reider en Marijke ten Cate.
 • ‘Kleine pluis’ van Dick Bruna.
 • ‘Bobbi wordt grote broer’ van Ingeborg Bijlsma.
 • ‘Kaatje en mama’s buik’ van Lie

Op de opvang

Bij Kindergarden zien we kinderen heel verschillend reageren op de komst van een broertje en zusje. De een is helemaal in de wolken en vooral heel enthousiast en de ander vindt het spannend en moet erg wennen.

Ik zie op de vestiging dat met name de jongere kinderen er meer moeite mee hebben. Ze begrijpen het nog niet zo goed en kunnen hun emoties minder goed tonen. Dit kan leiden tot opstandig of teruggetrokken gedrag. Veel huilen, slecht slapen en/of driftbuien. Voor ouders is dit vaak moeilijk om te zien en zij vragen ons dan ook regelmatig om advies. Belangrijk is om kinderen de tijd te gunnen aan de situatie te wennen en laat hun gedrag/emoties er zijn. Heb begrip en ben er voor je kind. Een-op-een tijd is belangrijk en veel liefde. Wij besteden vaak ook extra aandacht aan een kind die er veel moeite mee heeft.

Oudere kinderen zijn vaak enthousiast en willen veel vertellen. Daar geven wij ze dan ook de ruimte voor. De wat oudere kinderen kan je meer uitleggen, wat meer bij de verzorging betrekken en er met ze over praten.

Als het broertje of zusje er bijna is dan knutselen we met de kinderen een cadeautje. Na de geboorte trakteren de kinderen vaak op de groep om het te vieren. Zo staan ze even in het middelpunt van de belangstelling en is er aandacht voor deze nieuwe, spannende en leuke situatie van het kind.

Belangrijk is om kinderen de tijd te gunnen aan de situatie te wennen en laat hun gedrag/emoties er zijn.
Lize, pedagogisch expert

Wat kan dus helpen bij de komst van een broertje of zusje?

 • vertel het grote nieuws niet te snel. Vaak kunnen ze het nog niet zo goed plaatsen en dan duurt het nog erg lang voordat hun broertje of zusje geboren is
 • beantwoord hun vragen en neem hier echt de tijd voor
 • besteed aandacht aan de gevoelens van je kind en verwoord deze waar nodig zodat ze al die emoties goed leren begrijpen
 • bereid je kind voor op de komst van een baby. Praat erover, betrek je kind in het hele proces en lees er boekjes over

Uiteindelijk weet je nooit hoe je kind daadwerkelijk zal reageren als de baby er is. Voor ons is dit ook maar afwachten. Voor nu geniet ik er vooral van dat hij zo enthousiast en vol liefde is. We zullen hem alle ruimte geven om straks te wennen aan zijn broertje en elke reactie is oké. Het belangrijkste is dat wij hem, ook als straks de baby er is, blijven begeleiden. Vol liefde. Wie van jullie verwacht een tweede kindje?

Wie is Lize?

Lize van den Hoogen is pedagogisch expert bij Kindergarden en deelt elke maand een mooi verhaal over het werken bij Kindergarden en hoe het er thuis aan toe gaat met haar zoon Huub (4 jaar) en haar man Michael. Ook is Lize zwanger van haar tweede kindje en breekt er voor haar weer een nieuwe fase aan!