fbpx

30 april 2020

Gedrag is nooit zomaar – Tischa Neve

Ze maakte het haar ouders behoorlijk lastig met haar gedrag. De 4 jaar oude Anna. Ze vroeg op een negatieve manier aandacht. Eerst keek ze of ze haar wel zagen en als ze oogcontact had, dan deed ze iets heel stouts. Duwde een ander kind, gooide iets om of maakte iets kapot.

Leeftijdsgroep: BSO, Algemeen

Gedrag is nooit zomaar - Tischa Neve

Knokken voor aandacht

Veel waarschuwingen en correcties waren het gevolg. Ongezellig voor iedereen. Tijd om op zoek te gaan naar wat maakte dat Anna tot dit gedrag kwam.

Wat bleek bij navraag: Anna heeft een zusje wat veel ziek is en waar haar ouders veel mee in de weer zijn. En er was ook een kleine baby bijgekomen in het gezin. Knokken voor aandacht dus. Daarbij gaat ze 4 dagen naar de opvang, waar ze de aandacht van de pedagogisch medewerkers moet delen met heel veel andere kinderen. Mijn idee? Een roep om aandacht en contact, op een onhandige manier.

Wat hielp?

Als ze ondeugend keek om iets te gaan doen zeiden de ouders voortaan in plaats van een waarschuwing: ‘Anna, wil je even aandacht? Kom maar een knuffel halen!’ Daarnaast meer positieve aandacht, veel contactlijntjes met Anna houden (glimlach, knipoog, aai over haar bol en echt luisteren) en regelmatig knuffelen of even op schoot. Dat maakte dat haar gedrag verdween als sneeuw voor de zon.

Gedrag is nooit zomaar, geen kind is voor zijn lol vervelend. De kunst is op zoek te gaan naar wat erachter zit. Welke reden, wens of behoefte van een kind. Speel je daarop in dan kan het gedrag zo voorbij zijn! Anna had behoefte aan contact en verbinding. Ze had geleerd dat stout doen aandacht opleverde en dat moest doorbroken worden.

Gedrag is nooit zomaar, geen kind is voor zijn lol vervelend.
Tischa Neve, Kinderpsycholoog en opvoedkundige

Tischa Neve

Tischa Neve is als kinderpsycholoog verbonden aan Kindergarden en geeft regelmatig interactieve workshops voor ouders op onze vestigingen. Ook ontwikkelt zij modules voor onze medewerkers. In het verleden gaf zij opvoedtips in het tv programma ‘Schatjes’.

Meer lezen? Koop Tischa’s boek ‘Inspiratie voor leuker en makkelijker opvoeden’, kijk voor haar online opvoedcursussen en haar blog op www.opvoedcursussen.nl of volg haar facebookpagina.