fbpx

03 mei 2020

Haal de natuur in huis

De natuur biedt voor kinderen enorm veel mogelijkheden om te ontdekken. Één van de inspirators voor ons pedagogisch programma is Rudolf Steiner.
In de visie van Steiner speelt contact met de natuur een belangrijke rol en wordt er veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen.

Leeftijdsgroep: Algemeen

Haal de natuur in huis

Respect voor de natuur

Dit zie je ook terug op onze vestigingen. De meubels en het merendeel van het speelgoed zijn van hout. Ook halen we veel spelmateriaal uit de natuur zoals takjes, bladeren en zand. Op die manier leren kinderen hoe de natuur in elkaar zit en ontwikkelen ze respect voor de natuur. Het thema gericht werken binnen onze seizoenen helpt hierbij.

Daarbij is het ook belangrijk om kinderen veel buiten te laten spelen en ze op ontdekkingstocht te laten gaan. Zo biedt de natuur een breed scala aan kleuren, vormen, structuren, texturen, geuren en smaken om te onderzoeken met alle zintuigen. Kinderen ontdekken namelijk alles met hun zintuigen. Het ontdekken van de omgeving gebeurt door voelen, zien, ruiken, horen en proeven. Kinderen doen ervaring op via hun zintuigen en leren zo gaandeweg.  Dus ga lekker met je kind eropuit! Verzamel takjes, schelpjes, bladeren, mos etc. en haal zo de natuur in huis.

Elk seizoen biedt weer andere materialen uit de natuur en sluiten zo mooi aan bij de belevingswereld van het kind.  Denk aan:

  • Winter: sneeuw, ijs (water bevriezen in de vriezer)
  • Lente: bloesemblaadjes, gemaaid gras, bloemen uit de bloemenwinkel
  • Zomer: schelpen, zand, water, aarde, stro
  • Herfst: dennenappels, eikels, mos, gevallen bladeren in allerlei kleuren
Alle zintuigen komen aan bod; “Hoe voelt het, welke kleur heeft het, welk geluid maakt het, hoe ruikt het, hoe proeft het?”
Marieke, pedagogisch expert

Tip!

Laat je kind eerst op eigen tempo kennismaken met de materialen. Het kan soms best spannend zijn om voor het eerst zo’n grote dennenappel van dichtbij te zien. Ieder kind is verschillend in zijn of haar benadering. Het ene kind zal zich er meteen op storten, terwijl het andere kind iets meer tijd nodig heeft. En dat is allemaal prima.

Spelen in de tuin bij Kindergarden
insecten hotel kindergarden
natuur in huis

Het hangt van de leeftijd van je kind af hoe je ze het beste met de materialen kunt laten spelen:

  • Bij baby’s vanaf 6 maanden bied je de materialen aan in bijvoorbeeld afsluitbare zakjes. Let op! Zorg ervoor dat je kind het zakje niet zelf kan openen.
  • Een dreumes beweegt graag grof motorisch. Hij of zij zal graag materialen van de ene bak naar de andere willen overbrengen.
  • Peuters beleven veel plezier aan ordenen en sorteren. Zorg bijvoorbeeld voor een aantal groepjes van verschillende soorten schelpen en laat ze sorteren in bakjes.

Veiligheid is belangrijk, dus blijf altijd in de buurt. Maar probeer niet té voorzichtig te zijn, want om de ervaringen om te zetten in kennis, moeten zij alle zintuigen kunnen gebruiken en zelf kunnen ontdekken. Have fun!