fbpx

01 mei 2020

Help, mijn kind gaat naar school!

Help, mijn kind gaat naar school. Dit is de titel van het informatieboekje wat ik van de juf mee naar huis krijg. Dan kunnen we ons even lekker inlezen, zegt ze erbij. Oke, gaan we doen. En het voelt echt zo; help, in welke fase zijn we nu beland?

Leeftijdsgroep: Peuter, BSO

Help, mijn kind gaat naar school!

Mijn hart smelt als ik zie hoe blij hij is met zijn nieuwe rugzak, broodtrommel en beker.

Er komt niet alleen veel op je kind af, maar ook veel op ons als ouders. Naast allerlei praktische zaken die we moeten regelen en weten, komen er ook een heleboel emoties bij kijken.

Ik ben enorm trots op mijn kleine vent die nu een ‘grote’ jongen is geworden naar school mag. Mijn hart smelt als ik zie hoe blij hij is met zijn nieuwe rugzak, broodtrommel en beker. Maar ondertussen voel ik me schuldig, want ga ik dit jongentje van net 4 jaar nu echt naar die grote school brengen? Waar hij opeens 5 dagen in de week naartoe moet? Ik denk dat ik hier zelf het meest moeite mee heb. Ik ga het namelijk zo missen, die ochtenden in pyjama hangen op mijn vrije dagen en dat geklets om me heen. Maar het is ook tijd. Hij is eraan toe. Hij wil nieuwe dingen leren, vooral op cognitief vlak en dat kunnen wij hem niet altijd meer bieden. Een nieuwe fase, met nieuwe uitdagingen breekt aan!

De eerste schooldag

En daar is die dan: zijn allereerste schooldag! Al weken kijkt hij ernaar uit en nu is die dag dan eindelijk aangebroken. Toch merken we ook spanning bij hem, want nu gaat het toch echt gebeuren. Bij het ontbijt wordt hij ineens stilletjes en zien we een klein pruillipje. Dat mag er zijn. Mijn hart breekt, maar ik laat niets merken. Ik wil als mama sterk zijn en laten zien hoe leuk het is dat hij naar school gaat. We vertellen hem hoe leuk het gaat worden en dat de juf heel lief is. Gelukkig zien we hem ontspannen.

Vol goede moed stappen we de deur uit. We zijn op tijd weggegaan zodat we rustig binnen kunnen komen en nog even met de juf kunnen kletsen. We kijken even rond in de klas, zetten een stoeltje in de kring en dan is het toch echt tijd om te gaan. Ik slik mijn tranen weg. Ik zie dat mijn zoon hetzelfde doet. Ik knuffel hem en zeg dat ik van hem houd. Mijn man doet hetzelfde en we gaan. We zien dat dan de tranen bij hem komen. Gelukkig mag hij bij de juf zitten. Thuis drinken mijn man en ik nog een kop koffie en komen de tranen ook bij mij. Wat een mijlpaal en wat vind ik het allemaal emotioneel!
Zijn eerste dag ging uiteindelijk redelijk. Hij was stilletjes, wilde nog niet veel doen en wilde vooral in de buurt van de juf zijn. De eerste 1,5 week moet hij huilen bij het afscheid nemen maar de dag gaat verder wel goed. Al snel maakt hij vriendjes en dan is het: ‘daaaag mama!’. Wat fijn en wat ben ik trots!

Wat een mijlpaal en wat vind ik het allemaal emotioneel!
Lize

Wennen

Gelukkig bieden de meeste scholen een wenperiode aan. Op onze school gaan nieuwe kinderen de eerste 2 weken halve dagen. Andere scholen plannen vlak voor de 4e verjaardag van een kind een aantal wendagen in. Mijn advies: maak hier echt gebruik van. Het is allemaal zo nieuw, zo anders dan de opvang en thuis. Je kind kan zo rustig wennen aan de klas, de leerkracht, de kinderen en het dagritme. En denk ook aan jezelf. Het naar school gaan is ook wennen voor jullie als ouders. Waar op de opvang een uitgebreide overdracht was aan het einde van de dag, moet je het op school doen met: het ging goed of niet. De juf/school heeft een eigen aanpak, anders dan je misschien gewend bent en daar moet je zelf als ouder ook aan wennen.

Wij hebben ervoor gekozen om de eerste maand onze zoon halve dagen naar school te laten gaan. Daarna gaan we kijken hoe het gaat en willen we opbouwen naar hele dagen. Geef bij de leerkracht aan hoe jullie de eerste periode zien en graag willen inrichten. Jij kent je kind het beste en weet wat goed is. Ik heb gemerkt dat er in overleg veel mogelijk is en dat leerkrachten graag met je meedenken.

op schoot bij
40 - KG BSO Houten _ little detail photography-40-lowres
13 - KG BSO Houten _ little detail photography-13-lowres

Tips om het naar school gaan te vergemakkelijken

Sommige kinderen zullen vanaf dag 1 geen enkele moeite hebben en zo gewend zijn. Andere kinderen hebben meer tijd nodig. En dat is allemaal goed. Kijk naar wat je kind nodig heeft en speel daarop in. Hieronder een aantal tips die het wenproces zouden kunnen vergemakkelijken:

 • Maak van tevoren kennis met de leerkracht. Zo hebben jij en je kind alvast een gezicht bij wie je kind straks in de klas komt.
  Zorg voor een goede overdracht van het kinderdagverblijf naar school. Zo hebben wij bij Kindergarden hier speciale overdrachtsformulieren voor.
 • Laat je kind wennen en kijk naar wat je kind nodig heeft. Het ene kind zal genoeg hebben aan de vastgestelde wenperiode van de school. Het andere kind zal langer de tijd nodig hebben.
 • Maak van naar school gaan een feestje. Ga bijvoorbeeld samen met je kind een speciale rugzak, broodtrommel en beker uitzoeken.
 • Lees voorleesboeken over het naar school gaan met je kind. Op die manier kun je jouw kind op een speelse wijze voorbereiden op school.
 • Praat met je kind over het naar school gaan. Wat vindt hij of zij er leuk aan en wat spannend?
 • Werk aan de zelfstandigheid van een kind. Een leerkracht heeft simpelweg geen tijd om je kind nog bij alles te helpen. Mocht je kind moeite hebben hiermee of bepaalde dingen hierin moeilijk te vinden, bespreek dit met de juf. Onze zoon is bijvoorbeeld erg perfectionistisch en als iets niet meteen lukt blokkeert hij. Hij wil het dan niet meer doen en pushen wekt alleen maar weerstand op. We hebben dit van tevoren in een gesprek besproken. Zo weet de juf dit nu ook en kan ze daarop inspelen.
 • Neem altijd op dezelfde manier afscheid zodat je kind weet waar het aan toe is (rituelen helpen!). En maak het afscheid niet te lang. Een knuffel, kus en daarna gaan.
 • Zorg thuis voor rust, zeker de eerste periode. Laat je kind lekker uitrusten na school en onderneem niet te veel. Als het nodig is, houd je kind dan een dag of middag thuis i.o.m. de juf. Ze zijn tenslotte pas vanaf 5 jaar leerplichtig.
 • Mocht je buitenschoolse opvang nodig hebben start daar dan niet gelijk op de eerste dag mee maar bouw dit rustig op. Je kind krijgt al te verwerken van de eerste schooldagen, het is prettig als hij of zij daar eerst even aan kan wennen voordat de BSO erbij komt. Het mooiste is natuurlijk als de BSO al bekend terrein is omdat het KDV eraan gekoppeld is. Op een aantal Kindergarden locaties is dit ook het geval. Vraag gerust of je zoon of dochter daar alvast een kijkje mag nemen.
 • And last but not least: geef jezelf ook de tijd om te wennen aan het feit dat je kind naar school gaat en laat emoties er zijn. Als jij je gevoelens onder controle hebt, zal je ook sterker kunnen zijn voor je kind!

Wie is Lize?

Lize van den Hoogen is pedagogisch expert bij Kindergarden en deelt elke maand een mooi verhaal over het werken bij Kindergarden en hoe het er thuis aan toe gaat met haar zoon Huub (4 jaar) en haar man Michael. Ook is Lize zwanger van haar tweede kindje en breekt er voor haar weer een nieuwe fase aan!