fbpx

17 november 2020

Herfstschatten

Een mand gevuld met herfstbladeren, kastanjes, takjes, en eikeltjes; mooie herfstschatten uit de natuur. Baby’s, dreumesen en peuters laten we bij Kindergarden al vroeg kennis maken met de natuur.

Leeftijdsgroep: Dreumes, Peuter

Herfstschatten

Haal de natuur naar binnen

Alleen is het soms heel erg vies weer. Dus in plaats van met de dreumesen naar het bos te gaan, halen we de natuur mee naar binnen. Zo kunnen ze voelen en ontdekken wat er buiten in de natuur groeit. Voelt het hard/zacht? Vind ik dit fijn aan mijn handen? De fantasie wordt al gauw geprikkeld bij de dreumes, en ze leren ermee hun eigen spel te verzinnen. We noemen dit ook wel open-eind materiaal, ze kunnen ermee spelen zonder dat het een vaste betekenis heeft.

 

herfst dreumes
herfst dreumes
herfst dreumes

Sophie heeft de mand met herfstschatten al snel ontdekt, ze kruipt er nieuwschierig op af en voelt aan de blaadjes. Al snel ontdekt ze de kastanjes, één voor één pakt ze de kastanjes uit de mand, ze verzamelt ze, en bekijkt ze. Wat is die  verwondering bij kinderen toch mooi om te zien.

Thuis in de natuur

Ook thuis is het leuk om samen met je kind naar een park of bos te gaan en herfstschatten te verzamelen. Om vervolgens er samen mee te knutselen, je kind ermee te laten spelen of een mooi plekje te geven in het huis.

 

Geschreven door Evelien de Ruiter – van Dijk (pedagogisch medewerker Kindergarden Zwolle)