fbpx

18 september 2020

Jij bent aan zet

Alweer voor het tweede jaar mag ik een blogpost schrijven in het kader van de week tegen het pesten. Een interessant onderwerp, want het raakt eenieder van ons. Het thema van dit bijzondere jaar is samen aan zet. Ik vertel je hoe wij bij Kindergarden hier invulling aan geven.

Leeftijdsgroep: BSO, Algemeen

Jij bent aan zet

Ook binnen Kindergarden zijn we iedere dag samen aan zet. Samen met ouders, met de kinderen en met elkaar. Dat het zoveel betekenis zou krijgen afgelopen maart had niemand kunnen bedenken. Minister-president Rutte sprak het land toe. Ook voor Kindergarden was dit snel schakelen. En werd een enorm beroep op de ouders, kinderen en collega’s gedaan. We waren letterlijk samen aan zet. En zo voelde het ook op de werkvloer. We bundelden onze krachten, er ontstonden nieuwe initiatieven (bijvoorbeeld deze website) en we maakten er met z’n allen het beste van.

Inmiddels zijn we alweer wat maanden op volle sterkte bij elkaar. Dat het behoorlijk wennen zou worden, wisten we van tevoren. Kindjes die zo’n twee maanden niet geweest waren moesten weer wennen. Wennen aan omgevingsgeluiden, dagritme en uiteraard aan elkaar. De eerste tijd stond vooral in het teken van het weer, opnieuw, (her)vormen van de groep.   

08 - KG BSO Houten _ little detail photography-8-lowres
11 - KG BSO Houten _ little detail photography-11-lowres
40 - KG BSO Houten _ little detail photography-40-lowres

Bij Kindergarden besteden we veel aandacht aan een veilige omgeving en aan emotionele veiligheid. Door kinderen te leren omgaan met elkaar en te praten over normen en waarden proberen we pesten en plagen te voorkomen en te beperken. We creëren met elkaar een positieve sfeer op de groep.

Dat begint al ’s ochtends bij de deur van iedere groep: We begroeten alle kinderen en ouders. We stellen vragen, zwaaien naar papa en/of mama en er is ruimte om de dag op de starten zoals de kinderen dat zelf willen. Op de peutergroep waar ik zelf werkzaam ben, starten we de dag, na het fruit moment, met een kring. We zingen een lied samen met mijn handpoppenvriendin Juul, waarbij we iedereen welkom heten. Alle kinderen worden gezien en gehoord. Ze krijgen de kans iets te vertellen, luisteren naar elkaar en we brengen samen het thema van de maand tot leven. We starten positief de dag met elkaar. 

Door groepsactiviteiten aan te bieden leren de kinderen belangrijke vaardigheden zoals luisteren en samenwerken en conflicten oplossen. Ook wordt er gewerkt aan de saamhorigheid, het groepsgevoel, ergens bij horen, iets wat zo belangrijk is voor de ontwikkeling van hun zelfvertrouwen. We zijn de hele dag samen aan zet. 

Alle kinderen worden gezien en gehoord.
Evelien Martens

‘Jij bent mijn vriend’ zegt hij en geeft het jongetje naast hem een enorme knuffel. Niet veel later krijgen ze ruzie, want ze willen allebei op de ‘grote’ fiets. Ik bekijk het eerst van een afstand. Dan hebben ze me in de gaten en loop ik naar hen toe. Ze kijken allebei enorm boos. Ik benoem hun boosheid. ‘Hoe kunnen we dit nou samen oplossen?’ gooi ik op. Ze kijken nog altijd een beetje boos. Dan zegt één van de jongetjes bloedserieus: ‘Om de beurt’. Ze proesten beiden in lachen uit en knuffelen elkaar. Ik complimenteer hen met het feit dat ze het zelf hebben opgelost.

Als pedagogisch medewerker vind ik het belangrijk om samenspel te stimuleren. Soms door er van een afstand naar te kijken, want ik denk dat wij als volwassenen nog veel kunnen leren van hoe peuters dingen met elkaar oplossen. En soms door mee te spelen in hun spel, want ook daar leer ik weer van. Bij Kindergarden wordt ieder kind immers gezien en gehoord door ons en door elkaar.  Samen delen, spelen, praten en oplossen.  Wanneer was jij voor het laatst aan zet? 

Evelien Martens

Evelien Martens is pedagogisch medewerker bij Kindergarden en deelt elke maand een mooi verhaal over de kinderen en het werken bij Kindergarden. Geregeld gaan haar handpoppen mee en beleven ze samen de mooiste avonturen!