fbpx

07 oktober 2020

Leren eten

Wanneer kinderen beginnen ‘mee te eten met de pot’ lijken ze alles lekker te vinden. Tomaat, wortel, boontjes, courgette, pasta, rijst, (soja)vlees en vis. Enorm trots eet je kind iedere dag zijn bord leeg. Complimenten alom en zelfs nog lekker wat yoghurt na.  Wát een makkelijke eter!

Leeftijdsgroep: Dreumes, Algemeen

Leren eten

En dan is het eten opeens vies!
Totdat je kind opeens wat kieskeurig begint te worden, er wordt om de wortels heen gegeten en de vis blijft liggen. De dag daarna blijven ook de boontjes liggen en wordt zelfs het bord afkeurend weggeschoven. En dit terwijl je kookkunsten er best mee door kunnen. Waar komt deze kieskeurigheid van je kind ineens vandaan?

21 - KG BSO Houten _ little detail photography-21-lowres
16 - KG kinderen en PM _ little detail photography-16-lowres
03 - KG BSO Houten _ little detail photography-3-lowres

Smaakpapillen in ontwikkeling
Deels komt dit door de leeftijd. Een dreumes rond de 1,5 á 2 jaar gaat beseffen dat hij of zij ook ‘nee’ kan zeggen en daarmee ergens tegenin kan gaan.
Daarnaast zijn de smaakpapillen van je kind nog enorm in de ontwikkeling. Hierdoor kunnen structuren anders aanvoelen en kan het eten anders gaan smaken voor ze.  

Deze ontwikkelende smaakpapillen moeten daarom ongeveer 20 keer een smaak hebben geproefd voordat deze definitief als ‘lekker’ of als ‘vies’ kan worden beschouwd.  

Hierbij een aantal tips om je kind weer aan het eten te krijgen*:

 • Maak er geen strijd van
  Bij ruzie over eten verliezen ouders altijd. Niets is succesvoller voor een kind dan een weigering om te eten: het hoeft immers alleen maar z’n mond dicht te houden. Bord nog vol? Haal het gewoon weg zonder commentaar.
 • Eet op vaste tijdstippen én aan tafel
  Stel als regel in dat een kind tijdens de maaltijd aan tafel blijft zitten, ook al neemt het geen hap.
 • Ga niet apart koken
  Moedig een kind steeds opnieuw aan een hapje te proberen van iets wat het niet lust. Op een gegeven moment went het aan de smaak.
 • Kleine porties
  Schep een kleine portie op een groot bord. Dan lijkt het minder.
 • Varieer zoveel mogelijk
 • Zorg voor kwaliteit
  Zorg dat wat een kind eet van goede kwaliteit is; voorkom dat het zich tussendoor volsnackt. Geef geen chips omdat het ‘dan tenminste nog iets binnenkrijgt.’
 • Meer maaltijden
  Geef liever zes kleine maaltijden in plaats van drie grote.
 • Buitenlucht maakt hongerig
  Laat het kind voor het eten buiten spelen of maak een wandeling.
 • Geen snacks voor etenstijd
  Geef het kind twee uur voor de avondmaaltijd niets meer te eten.
 • Laat je kind meehelpen
  Betrek het kind bij het koken door hem zelf te laten kiezen of mee te laten helpen.
 • Verstop eten
  Verspreid de noodzakelijke voedingsmiddelen over de dag. Leg een paar plakjes komkommer op de boterham met kaas, stop een tomaatje in de broodtrommel. Of geef een bakje rauwkost of fruit tussendoor. Of maak een fruitsmoothie en verstop er stiekem spinazie in.
 • Slechte fruiteter?
  Eet je kind niet graag fruit? Een verse smoothie (met eventueel yoghurt) gaat er vaak beter in. Varieer met verschillende smaken, er zit hopelijk vast wel een combinatie bij die je kind graag lust.
 • Moeilijke groente-eter?
  ‘Verstop’ de groente in ovenschotels en eenpansgerechten, in sauzen of in de soep.
 • Te mager kind
  Is het kind echt te mager omdat het te weinig eet? Gebruik dan volle melk en volle melkproducten. Doe een extra klontje boter in de pan tijdens het koken. Geef ze een soepje tussendoor; voeg hier soepballetjes, een scheutje room of gemalen kaas aan toe. Bak de aardappelen wat vaker of maak er puree van (met volle melk). Smeer altijd boter op brood.
  Tot slot! Niet wanhopen
  Naarmate ze ouder worden, gaan kinderen steeds meer dingen lekker vinden. 

Geschreven door Lisanne Stouten
Ik ben Lisanne, 31 jaar en sinds januari woon en werkzaam bij Kindergarden in Harderwijk. Ik heb zo’n 10 jaar ervaring in de kinderopvang en ik ben minstens net zo lang geïnteresseerd in voeding. Door cursussen, veel lezen, webinars en eigen ervaringen over voeding, heeft mijn kennis zich voldoende uitgebreid om daarover hier bij Kindergarden te mogen schrijven. Leuk dat ik deze ervaring met jullie kan delen!

*Bron: https://www.jmouders.nl/gezondheid/eten-en-voeding/