fbpx

01 juli 2020

Opening vestiging Madridstraat

Met heel veel plezier ontvangen we vandaag de eerste kinderen op onze nieuwe vestiging Kindergarden Utrecht Madridstraat in de kinderrijke wijk Leidsche Rijn. Een bouwproject waar wij, architect Philip Breedveld (Archivolt/Werkplaats Architecten) en Coen Hagedoorn Bouwgroep enorm trots op zijn!

Leeftijdsgroep: Algemeen

Opening vestiging Madridstraat

Veiligheid, ontwikkeling en werkplezier verenigd in bijzonder bouwproject
Het nieuwe, energiezuinige pand omvat een kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang. De bouwstijl en de inrichting van het pand – gericht op veiligheid, ontwikkeling en werkplezier – zijn uniek binnen de kinderopvang. 

De hoofdentree heeft een split-level gekregen. De inrichting is zo open mogelijk, met veel glas. Lay out en architectonische jas zijn ontworpen door Philip Breedveld van Archivolt/Werkplaats Architecten. Het kinderdagverblijf bestaat uit zes groepen voor baby’s, dreumesen, peuters en peuterplus (vanaf 3 jaar). De buitenschoolse opvang op de tweede verdieping biedt plaats aan 55 kinderen en heeft een eigen entree aan de achterzijde, naast de naburige school. Het gebouw heeft een warmtepomp en draait volledig op elektriciteit. Op het dak liggen 34 zonnepanelen. 

Speciaal voor kinderopvang
Architect Philip Breedveld: ‘Ik vond het een geweldige opdracht om iets voor kinderen te bedenken! Een zelfstandig gebouw, speciaal ontworpen voor kinderopvang en deel uitmakend van het stedenbouwkundig plan Leidsche Rijn. Je moet natuurlijk rekening houden met de uiteenlopende activiteiten die in een kinderdagverblijf plaatsvinden: van spelende tot slapende kinderen. Uiteindelijk is er veel daglicht en een aangenaam, uitgekiend binnenklimaat gerealiseerd met vloerverwarming en luchtkoeling. Dat komt tegemoet komt aan de verschillende eisen voor groepsruimten en de aangrenzende slaapruimten die koeler moeten zijn. 

Vriendelijk, open karakter
Philip Breedveld: ‘Het meest efficiënt bleek om gebruik te maken van het terrein. Het bijzondere daarvan is dat het schuin oploopt. Daardoor kom je bij de hoofdentree binnen op een niveau dat precies tussen de begane grond en de eerste verdieping in ligt. Je kunt naar beneden kijken: naar de begane grond en je hebt direct contact met de verdieping erboven. De begane grond is een stukje verlaagd ten opzichte van het trottoir. Als je langs de gevel loopt, zie je groepsruimten van de baby’s en de dreumesen, en tegelijk die van de peuters op het niveau daarboven. Daarom zijn de ramen op de verdieping aan de straatzijde zo laag gehouden en op de begane grond zo hoog mogelijk gemaakt. Dat was de crux: zorg voor transparantie, een vriendelijk en open karakter. Op deze manier is er wederzijds contact mogelijk.’  

Ook fijn voor medewerkers
‘Alles wat we bij Kindergarden weten over de inrichting van groepsruimten zit verwerkt in dit gebouw,’ beaamt vestigingsmanager Tineke van Dommelen. ‘Dat is ook fijn voor onze medewerkers. De babygroepen en de dreumesgroep hebben bijvoorbeeld twee slaapkamers aangrenzend aan de groep. Dan hoef je veel minder van de groep af, uit oogpunt van kindveiligheid is dat beter. De keuken grenst ook aan de groep waardoor je makkelijker en sneller een flesje kunt maken en zo beter benaderbaar blijft voor de kinderen. De vijf groepen voor baby’s en dreumesgroep en peutergroep 1 kunnen direct naar buiten: je doet de deur open en staat in de tuin. Ook is er een aparte, huiselijke ruimte voor medewerkers. Over alle aspecten van het werk is nagedacht. Daardoor wordt het werkplezier groter.’ 

We zijn enorm trots op de nieuwe vestiging! We kijken ernaar uit alle kinderen en ouders te mogen ontvangen! Tot ziens op de Madridstraat!  

 

15 - KG project & inrichting _ little detail photography-15-lowres
39 - KG project & inrichting _ little detail photography-39-lowres
05 - KG project & inrichting _ little detail photography-5-lowres