fbpx

01 september 2020

Zelf granola maken

“De vakantieperiode zit er op! De kinderen moeten weer in een ritme komen en daar hoort ook het vroege opstaan bij. Om de kinderen toch met een goed ontbijt naar school te laten gaan, heb ik hier een succes nummer bij ons thuis: Granola! Hier kunnen ze de ochtend op school wel mee doorkomen.” Huishoudelijk medewerkster Jojanneke deelt haar lekkerste én vooral kindvriendelijke recepten. Lees je mee?

Leeftijdsgroep: BSO, Algemeen

Zelf granola maken

Ik maak graag zelf granola. De kinderen vinden het heel leuk om te helpen maken en het huis gaat er zo heerlijk van ruiken. In een mum van tijd heb je een fijn voorraadje waarvan je precies weet wat er in zit.

Ingrediënten

  • 200 gram havermout (ik gebruik grove vlokken)
  • Bakje walnoten
    Kunnen ook andere noten zijn maar ik gebruik het liefst met kinderen walnoten omdat je bij ronde noten wat meer kans heb op verslikken. Kies je voor ronde noten dan kun je ze ook even hakken.
  • Zonnebloempitten of pompoenpitten (naar smaak gebruiken)
  • Kokosrasp (naar smaak)
  • Kokossnippers (handje vol)
  • Scheutje olijfolie
  • 3 eetlepels lijnzaad
  • Honing (naar smaak)
  • Snufje zeezout
  • 1 eetlepel kaneel (hoe meer hoe beter vinden wij)
  • Eventueel rozijnen, gedroogde cranberry’s of ander gedroogd fruit.

Wat heb je nog meer nodig

  • Bakpapier + bakplaat
  • koekenpan
  • Oven
jojanneke granola ingredienten
jojanneke bakje
granola janneke dochter

Instructies

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Doe een scheutje olijfolie in een pan en als het heet genoeg is zet je hem zachter en doe je de havermout in de pan. Blijf dit goed roeren. Vervolgens doe je de noten, zaden, kokossnippers, kokosrasp, zeezout, lijnzaad en de kaneel erbij.  Meng alles door elkaar en haal het mengsel van het vuur. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Spreid het mengsel uit over het bakpapier en druk het een beetje plat. Daarover sprenkel je de honing. Gebruik zoveel als je wilt. Ik zelf trek er altijd alleen wat streepjes erover want voor ons hoeft het niet zo zoet.

De granola kan in de oven! Ik zet de wekker altijd voor 20 minuten en ik roer af het en toe goed om. Ook hou in de gaten dat de granola niet te donker wordt. Ik garandeer je dat al na 5 minuten de keuken heerlijk zal ruiken. Als het klaar is laat je het goed afkoelen en kun je het opbergen. Ik gebruik glazen potjes, het ziet er leuk uit en het blijft wel 3 weken goed. Eet smakelijk!

 

Geschreven door:
Jojanneke van den Berg (huishoudelijk medewerker Kindergarden Zwolle